Sosiale medier skaper stereotyper – eller?

happy-housewife

Fant et innlegg jeg i utgangspunktet skrev i sommer tiltenkt NRK, men så ble det aldri noe av. Poster det her i stedet jeg, det er like aktuelt nå:

Rosabloggere og husmødre troner på sosiale medier-toppen i Norge, mennene kommer etter med sine machoblogger. Sørger sosiale medier for at vi aldri blir kvitt de tradisjonelle kjønnsmønstrene?

I en artikkel om kjønn og nettdebatt i A-magasinet for en del uker tilbake, kom Elisabeth Eide med uttalelsen «Mitt inntrykk er at sosiale medier sluser kvinner inn i tradisjonelle roller.» Jeg vil påstå at sosiale medier langt på vei er med på å understreke kjønnsrollene vi har i samfunnet vårt, men å si at de er skyld i dem også, blir feil. Det er ikke uten grunn at rosa-, mamma- og bakebloggene ble startet i utgangspunktet: De gjenspeiler interessene kvinner allerede har.

På Facebook og Instagram og legger vi ut bilder av dagens middag, barna våre og av det nyeste tilskuddet til huset. Mannfolka skryter av hvor handy de har vært, kvinner hvor fantastiske husmødre de er. Det relativt nye (for nordmenn, i alle fall) Pinterest åpner også for dyrking av interesser, og det er lett å se hvilke som er gjennomgående. Bilder av diverse antrekk, pene ansikter og ikke minst matoppskrifter florerer på tjenesten. Dette er ikke noe nytt, forskjellen er at det vi før hang over gjerdet til naboen og skrøt av, publiserer vi nå til alle på nettet.

Og folk elsker det. Men det er ikke slik at de først fikk vite om disse tingene på internett. Ingen trengte vel å fortelle kvinner at de likte å bake. Sosiale medier har bare gjort det enklere å finne fram til informasjon om de samme interessene. Hvordan skiller dette seg egentlig fra tingene vi snakker om over lunsjen på jobb? Jeg tror folk kjenner seg igjen hvis jeg sier at det er middag, småbarn og ferieturer som er de største samtaleemnene.

Rosabloggerne regjerer i sin hakket mer moderne del av bloggosfæren, og er om mulig enda mer populære enn ovennevnte sjangere. Og desto mer hatet og forfulgt. Hverdagsbloggeren Inspirato kom med et kraftig sleivspark mot de oransje trynene i dagens outfit, og ble hyllet for det. At noen ga dem inn en gang for alle, var den ukas høydepunkt. Mange elsker rosabloggerne, mange elsker å hate dem, disse uambisiøse, godtroende og enkle skapningene. De som virkelig tar kvinnens «plikt» til å se pen ut på alvor.

Sosiale medier er ikke skyld i rollemønsteret slik vi ser det i dag, men kun en forlengelse av dem slik de mer eller mindre alltid har vært. Samtidig vil det alltid være motreaksjoner: Det finnes flust av anti-mammablogger der ute, av både menn og kvinner. Antibloggeren Magnhild gjør et nummer ut av at hennes blogg er grå, ikke rosa, og tiltrekker seg dermed en skare av folk som vil lese blogg om noe annet enn ovennevnte temaer. Mannebloggen Singelmann har vekket interesse med sine ironiske vinklinger av en manns hverdagsproblemer. Slike blogger appellerer til begge kjønn, men det er kanskje her flest menn dras inn i bloggverden: Med enkel humor som lokkemiddel. Enkel, slik menn alltid fremstilles når det snakkes om tradisjonelle kjønnsmønster.

Det er vel ingen tvil om at tradisjonelle kjønnsroller i Norge står sterkt, selv i 2013, og kanskje er det et problem, men sosiale medier er heller stedet vi får utløp for dem, fremfor hvor vi blir presentert for dem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s