Avbrekk i Riga

I fjor skrev jeg om London og påsto at dette ikke er en reiseblogg. Det er det heller ikke nå, men jeg var nylig i Riga og tar meg friheten til å publisere noe derfra også.

Først litt om Riga

Man vil fort merke at dette ikke er en veldig stor by, men den har likevel mye av det som trengs for å tilfredsstille byferieentusiasten. Selv er jeg ganske interessert i historie og gode fotomotiver, i tillegg til den rene byfølelsen med alt det innebærer. Det vil si trasking til føttene svir, uterestauranter og kaféer man kan hvile på og man kommer vel ikke unna shoppingmuligheter heller. Riga inneholder alt dette, og den inneholder både en hyggelig gamleby og et bysentrum. Selv oppholdt jeg meg mest i gamlebyen av den enkle grunn at sentrum ikke er særlig interessant. Gamlebyen har flott arkitektur og et historisk preg, men er godt blandet med moderne elementer i form av biler, nyere bygninger og merkevarer og bylarmen som bakgrunnsmusikk. Det er likevel et relativt rolig sted man kan bruke flere dager på å utforske samtidig som man  finner roen slik ferien er ment for.

Gamlebyen i Riga

Jeg reiste til byen alene og fant det ganske befriende og ikke minst var det nok best med tanke på at nysgjerrigheten min ble trigget for hvert nytt hjørne jeg kom til. Hvis man ikke passer på, kan man komme til å gå hele dagen uten å spise rett og slett fordi man hele tiden utsetter det etter hvert som man oppdager nye ting som skal sjekkes ut. Jeg brukte for eksempel en hel time på å «jobbe» meg mot mitt egentlige mål (Krigsmuseet) fordi det var så mye å fotografere på veien dit!

Kirketårn

Ting om Riga


Jeg liker lister, så jeg har like godt laget en over noe av hva jeg fikk ut av turen, som varte i fire dager, og noen tips om hva som bør sees:

* Man vil fort merke at det virker som om tiden stoppet opp for ti år siden i Latvia – det sees på klær, høres i musikken og generelt stilmessig overalt.

* Central Market er virkelig enormt, og verdt et besøk. Jeg brukte flere timer bare på å skumme gjennom alle bodene, som selger alt mellom himmel og jord. Frukt, grønnsaker, blomster, klær, sko, hatter – alt. Benytt også sjansen til å kikke på folkelivet i Riga, hit kommer alle typer mennesker.

Central Market

* Krigsmuseet har like mange etasjer som historien er lang. Slike muséer har alltid en spesiell stemning, men mest inntrykk gjorde Afghanistan-utstillingen. Bilder tatt av latviske soldater med «Brothers in arms» som bakgrunnsmusikk er kanskje en klisjé, men den traff meg midt i hjertet.

* Som nevnt følte jeg ikke det var like god atmosfære utenfor Gamlebyen, men i parken Bastejkalns, som ligger i sentrum, fant jeg en oase av et tehus. Apsara ligger i skyggen fra trærne og er en middels stor trehytte med veranda, der man kan strekke ut slitne bein på de store sofaene fylt med puter. På et brett får man servert hjemmelaget fruktiste (eller varm te) og noe attåt hvis man vil det. Meget velkomment avbrekk.

Apsara tehus Iste og kanelbolle

* Mens man likevel er i parken kan man se den lille broen med hengelåser – en tradisjon for nygifte der man henger låsen på broen og kaster nøkkelen etterpå. Ekte kjærleik?

Hengelåsbroen

* Selv om det er sommer, anbefaler jeg å innta én av middagene i en kjeller – på middelalderrestauranten Rozengrals. Konseptet er gjennomført; lys kommer utelukkende fra stearinlys, det kan faktisk være vanskelig å se hva man spiser! Betjeningen er selvfølgelig kledd i middelalderkostymer, og det spilles levende middelaldermusikk hele tiden. Ikke påtrengende, tvert imot ganske beroligende. Selve maten er laget kun av råvarer som var tilgjengelig i middelalderen, ingen poteter, for eksempel. Ikke tro at du kan bestille en brus her, heller, det ville være blasfemisk. Jeg spiste det som kalles Duck drumstick, en porsjon and som ville vært nok til to Idaer. Nydelig
var det i alle fall – anbefales.

Rozengrals
* De utallige gatemusikantene var underholdende, men gud, for noen låtvalg. Hvem som kom på at de skulle gjøre en cover av finske The Rasmus’ «In the Shadows» kan jeg virkelig ikke forstå. Og det på trompet. Klesvalget var også noget tvilsomt.

Gatemusikanter

* Reiser man alene, kan det fort være at man opplever bedre service, i alle fall er det min erfaring på denne turen. Aner ikke om det har noe med det faktum at jeg var alene eller kanskje til og med at jeg er dame, men hyggelig var det.

* Riga er en svært vindfull by – og ikke bare ved elva Daugava, som deler byen i to – men overalt.

Det blåser!

* Riga i juni er meget godt egnet for kafélivet!

Kafélivet

Flere bilder fra turen kan sees på Flickr.

Reklame

2 kommentarer om “Avbrekk i Riga

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s