Pengegaloppen

En av tingene man lærer mest om når man flytter hjemmefra – i alle fall i mitt tilfelle – er personlig økonomi. Plutselig skal man betale for alt selv, og ikke alle er vant til det fra før. Jeg hadde bodd gratis og spist gratis hele livet. Det er ikke like lett å få endene til å møtes alltid. Derfor har jeg skrevet ned noen tips for å få nogenlunde god økonomi.

1.       SPAR!

Ja, det kan være vanskelig om man bare har lånekassepenger å leve for, men om du har muligheten, så gjør det. En sparekonto er enkel å opprette, og noen er så heldige at foreldrene opprettet en da de var små. En slik konto kan redde mange nødssituasjoner om de skulle dukke opp. Lånet skal også betales tilbake en gang, og det vil nok være praktisk å ha noen midler i bakhånd den første tiden. Pass på å overføre litt penger når du har fått uventede eller ekstra store inntekter, for eksempel de store lånutbetalingene og lønn fra sommerjobb. Det er vel aldri en tid jeg har så god råd som tiden etter sommerferien.

2.       Få deg en jobb

Needless to say, en jobb er den mest opplagte måten å holde økonomien stabil på. Det kan være vanskelig å få tid til både jobb og skole, men bare et par kvelder med jobb i uka hjelper. Å være student i jobb er lite luksuriøst nesten uansett, så man må bare tenke på at lommeboka blir feitere jo mer man jobber. Jobber som ikke nødvendigvis trenger å gå utover skolen er stillinger som utlyses av skolen selv. Mange emner bruker studentassistenter og de ulike avdelingene, for eksempel bibliotek og IT-tjeneste kan ha bruk for ekstrahjelper. Enkelte styreverv er også betalte. Om du har sjansen til å få en jobb på skolen din er det nesten det beste du kan gjøre.

3.       Handle smart

Ferdigmat er dyrt. Å spise ute er dyrt. Skal du spare penger når du handler mat, kjøper du ingrediensene selv og lager mer fornuftig mat enn pizza. Ja, kjøtt og sliktnoe koster gjerne litt, men har du ris/poteter og grønnsaker holder dette til flere måltider, og da har du kanskje spart litt likevel. Dessuten finnes det såkalte supertilbud, og det er de du skal se etter. Kiwi, for eksempel, har geniale helgetilbud som bare koster 15 kroner. Da har du plutselig fire hovedingredienser for 60 kroner. Det beste er at det som regel blir  godt også. Mange butikker kjører også tiermarkeder, 40% på alt av X og så videre. Billigmerker som First Price og lignende har mange OK produkter også, så det er ingen grunn til å ikke prøve noen av disse.

4.       Begrens deg

Er det krise, så er det krise. Da må man rett og slett prioritere; middag i et par dager til eller én kveld på byen. Det er en kjent sak at studenter drikker mye, og det går så klart ut over andre utgiftsposter. Det samme gjelder ting som brus, godteri og andre ”goder” man bare fikk i helgene som barn. Jeg er sikker på at det ikke bare var én grunn til at vi bare fikk godis på lørdager, godteri er nemlig latterlig dyrt! Har man en livsstil som preges av disse tingene vil man merke stor forskjell om man begynner å begrense dem. Man kan godt si at jeg er opptatt av å spise sunt, men økonomi er også en veldig god grunn til å spare ”kosematen” til helgene.

5.       Husleie

Sannsynligvis den største utgiften man har. Men man trenger ikke bli ruinert av den grunn. Å bo alene er det aller dyreste, så hvis man klarer å bo i kollektiv vil man spare en del på det. Da er man flere sammen om utgifter som strøm, TV og internett hvis det ikke er inkludert. Det er heller ikke alltid de offentlige studentboligene er billigst, man kan finne mye bra og billig blant de privatutleide boligene. Da er det også størst sjanse for å få velge hvem man bor med selv, noe som kan være essensielt for om man trives på stedet eller ikke.

OK, nå høres jeg sikkert kjempegammel ut, men det er faktisk nødvendig å vokse opp litt med tanke på pengebruk når man flytter for seg selv. Å ha en selvstendig økonomi fra starten av vil alltid være en fordel.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s