Det skumleste i verden

…kan for noen være å komme til et nytt sted. Hver høst kommer flere hundre nye studenter til Gjøvik og andre byer, og de fleste ser litt skeptiske ut. Det skjønner jeg godt, jeg var det selv. Ikke alle er så tøffe at de greier å bli kjent med folk på egenhånd, og det blir for noen litt ensomt de første dagene eller ukene.

Jeg trivdes veldig bra på min skole fra første stund, og mye av det var fordi jeg gjorde et par smarte ting. Jeg anbefaler alle å gjøre det samme, derfor skriver jeg dette innlegget.

  1. Fadderuka

Skal du bli kjent med noen, om ikke annet enn bare de i klassen, så er du nødt til å være med her. Alle høgskoler og universiteter har en eller annen form for fadderuke, det vil si en eller flere uker med ”bli-kjent-aktiviteter”. Klassen har et par kontaktpersoner som leder seg gjennom den første tida. Veldig trygt og veldig moro!

Dessuten handler ikke alle aktivitetene om å drikke seg full; på Gjøvik har man både rebusløp, kino og bowling, for eksempel. Bli med på så mange ting du kan i løpet av denne tiden, og du vil garantert få nye venner i skolemiljøet.

  1. Grupper og lag

Man vil sannsynligvis få en del informasjon om skolens grupper og lag. Det kan være studenthus/pub, studentavis, fotballgruppe, kristenlag, fotogruppe etc. Det er stor sannsynlighet for at man finner noe man liker, og hvis ikke kan man gjerne starte en gruppe selv.

Jeg jobbet på studenthuset på Gjøvik en stund, noe som var en ypperlig mulighet til å møte mennesker på tvers av studier, både som kollegaer og gjester. Gruppene er også en gyllen sjangse til å ta opp igjen gamle hobbyer eller lære seg noe nytt. Det er ingen grunn til å sitte hjemme på hybelen utenom skoletiden!

  1. Engasjer deg

Det finnes et tillitsvalgtapparat på hver skole, og det er til for at studentene skal være fornøyd. Er du glad i å diskutere og interesserer deg for studentpolitikk, bør du absolutt melde deg som tillitsvalgt for klassen. Man kan også være tillitsvalgt for hele avdelingen man tilhører, og det finnes selvfølgelig et styre med leder, nestleder og andre verv.

Man får kanskje sjangsen til å reise på seminarer og større møter der man treffer studenter fra andre skoler. Det kan være en fordel å gjøre seg kjent med sine medstudenter for å kunne bli valgt inn, hvilket henger sammen med de to foregående punktene.

Disse tre punktene bør gi deg en god start på noen flotte studieår. Det er alltid en fordel å være sosial, både for sin egen del og for andres. Utadvendte personer er som regel godt likt. Dessuten er det ingen dum idé å tenke framover, folk som går høyere utdanning kan ofte bli gode kontakter å ha seinere.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s